Penktadienis , 29 kovo 2024
Pagrindinis / Įvairenybės / 2016 metai: „Dvarų kultūros atspindžiai“

2016 metai: „Dvarų kultūros atspindžiai“

2016 m. Lietuvos muziejų kelio 8 naujienlaiškis

Rugpjūtis prasideda naujais, dvarų kultūros atspindžius apžvelgiančias, Lietuvos muziejų kelio renginiais. Šią savaitę Dzūkijoje į veiklas kviečia trys centrai: Lazdijų krašto, Druskininkų miesto ir Alytaus kraštotyros muziejai. Turistai ir vietiniai gyventojai, apsilankę Lazdijų rajone ir įsiamžinę šalia jo dvarų, savo atostogų atradimais dalijasi virtualioje parodoje. Nespėję aplankyti Lazdijų krašto dvarų, tai gali padaryti leisdamiesi į intriguojančią ekskursiją, kurios metu sužinos lankomų dvarų istorijas bei legendas. Druskininkų miesto muziejus muzikos ir literatūros vakare kviečia atskleisti praeities uždangą ir pasiklausyti užburiančių fortepijono kūrinių. Alytaus kraštotyros muziejus organizuoja paskaitą, kurioje bus aptariamas išlikęs Lietuvos dvarų paveldas, o smalsiausieji kviečiami registruotis į dviračių žygį, aplankant Rumbonių ir Rutkos dvarus, Kriaunių palivarką.

Rugpjūčio 1–rugpjūčio 31 d.

Lazdijų krašto muziejus, Seinų g. 29, Lazdijai, tel. (8 606) 96 254.

Virtualioje parodoje „Puikiausia atostogų akimirka dvare“ eksponuojamos fotografijos, kuriose užfiksuoti Lazdijų rajono gyventojų atostogų metu aplankyti senieji Lazdijų rajono dvarai ir dvarvietės.

Druskininkų miesto muziejaus nuotr.
Druskininkų miesto muziejaus nuotr.

Rugpjūčio 4 d. 19 val.

Druskininkų miesto muziejus, M. K. Čiurlionio g. 59, Druskininkai, tel. (8 313) 51 024.

Muzikos ir literatūros vakare „Praeities uždangą atskleidus“ lankytojai plačiau sužinos apie XIX a. dailininką, kompozitorių, literatą Napoleoną Ordą, kuris dažnai viešėdavo Druskininkuose ir yra nupiešęs kurorto vaizdų. Pianistas Andrius Vasiliauskas atliks labai retai viešai atliekamus Napoleono Ordos ir kitų jo amžininkų fortepijono kūrinius, N. Ordos odę „Adomui mirus“, skirtą A. Mickevičiui, skaitys aktorė Aurelija Čeredaitė.

Rugjūčio 12 d. 10 val.

Lazdijų krašto muziejus, Seinų g. 29, Lazdijai, tel. (8 606) 96 254.

Ekskursijos „Dvaras ir dvarininkai“ po Lazdijų krašto dvarus ir dvarvietes dalyviai sužinos ne tik apie žymiausius Lazdijų rajono dvarininkus, dvarų istoriją, bet ir galės pasiklausyti įvairių dvarų legendų, susipažinti su kultūriniu ir ūkiniu dvaro gyvenimu. Numatomas maršrutas: Lazdijai, Dumblio dvaras, Bulakavo dvaras, Būdviečio dvaras, Aštriosios Kirsnos dvaras, Rudaminos dvaras. Būtina užsiregistruoti iš anksto tel. (8 318) 52 726 arba (8 618) 77 442.

Rugpjūčio 5 d. 14 val.

Alytaus kraštotyros muziejus, Savanorių g. 6, Alytus, tel. (8 676) 40 003.

Dr. Margaritos Janušonienės paskaitoje „Dvarų kultūros paveldas Lietuvoje“ bus aptariamas išlikęs Lietuvos dvarų paveldas: kiek dvarų būta ir kiek jų pasiekė mūsų dienas, kiek įrašyta į registrą, kiek per 52 metus restauruota, kiek sunyko, kokia dabartinė daugumos dvarų pastatų būklė. Bus aptariama dvarų, kaip ūkinių ir kultūrinių vienetų reikšmė krašto istorijai ir pažangos raidai. Paskaitą sudarys dvi dalys: pirmoji skirta apžvelgti Lietuvos dvarų paveldui, parodant geriausius restauravimo ir pritaikymo šiandienos reikmėms pavyzdžius, antroji – išlikusiems ir į registrą įrašytiems Alytaus apskrities dvarams, jų problemoms aptarti.

Rugpjūčio 5 d. 16 val.

Alytaus kraštotyros muziejus, Savanorių g. 6, Alytus, tel. (8 676) 40 003.

Dviračių žygio „Rumbonių dvaro istorija“ dalyviai susipažins su Rumbonių dvaro istorija, aplankys buvusią dvarvietę. Sužinos intriguojančią paskutinės dvaro valdytojos meilės istoriją. Aplankys Kriaunių palivarką ir Rutkos dvarą. Būtina registracija tel. (8 315) 51 086.

Projekto rengėjas – Lietuvos muziejų asociacija ir 50 muziejų visoje Lietuvoje.

Projektą remia – Lietuvos kultūros taryba.

Informacinis remėjas – Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija.

Šių metų projekto programa skelbiama Lietuvos muziejų portale www.muziejai.lt ir muziejų svetainėse.

Informaciją Dzukijoje teikia Lazdijų krašto muziejaus direktorė Daina Pledienė, tel. 831852726, el. paštu [email protected].

Taip pat skaitykite

Ajurvediniai principai puoselėjant savo grožį

Grožio pasaulis šiandien vis dažniau atsigręžia į senąsias tradicijas. Ajurveda – senovinė gydymo sistema, atsiradusi ...