Ketvirtadienis , 1 spalio 2020
Pagrindinis / Gyvenimas / Ar mikrobangų krosnelės iš tiesų kenkia maisto kokybei?

Ar mikrobangų krosnelės iš tiesų kenkia maisto kokybei?

Greičiausiai esate girdėję, kad mikrobangų krosnelės kenkia sveikatai, gadina maisto kokybę ir sukelia vėžį. Tokius nuogąstavimus galima išgirsti iš mūsų draugų, tėvų ir kolegų. Apie mikrobangų krosnelių pavojus egzistuoja daug legendų ir prietarų, tačiau niekas nemėgina išsiaiškinti, ar jie yra pagrįsti.

Egzistuoja daug įvairių mikrobangų krosnelės išradimo teorijų, vieni mano, kad tai Trečiojo Reicho mokslininkų kūrinys, kiti – kad amerikiečių. Kaip ten bebūtų, pirmasis patentas šiam įrenginiui buvo išduotas 1946 metais Jungtinėse Amerikos Valstijose. Naudojama ji buvo karinėms reikmėms, tačiau maistas joje dar nebuvo gaminamas, o tik atšildomas. Pirmosios krosnelės atrodė kaip didelės 175 centimetrų aukščio spintos, svėrusios 340 kg. Sovietų Sąjunga, gavusi kelis mikrobangų krosnelių pavyzdžius, atliko bandymus ir nusprendė, kad šie prietaisai kelią grėsmę žmonių sveikatai, todėl uždraudė jomis naudotis. Taip pat buvo išleistas tarptautinis įspėjimas apie kenksmingas biologines ir ekologines medžiagas, atsirandančias dėl elektromagnetinių bangų. Kenksmingą poveikį neva nustatė ir vakarų mokslininkai, todėl sukūrė griežtus ekologinius naudojimo apribojimus. Iš tiesų, esant tokiam kiekiui įvairių prietarų apie mikrobangų krosneles, nesunku pasiduoti visuotinei paranojai, juk kaip žinoma, tokios kalbos neatsiranda be pagrindo, tačiau apžvelkime, kaip veikia šie buitiniai daiktai ir nuspręskime, ar jie iš tiesų yra pavojingi.

mikrobangų krosnelės
bajubekasbranded.com nuotr.

Mikrobangų krosnelių veikimo principas remiasi aukšto dažnio elektromagnetinių bangų savybe daryti poveikį produktui, sukeliant jo šiltinimą dėl padidėjusio molekulių virpesio. Visi maisto produktai turi pakankamai daug vandens savo sudėtyje. Kiekviena vandens molekulė turi struktūrą, kuri panaši į elektrinį dipolį – dalelę, turinčią du elektrinius polius: pliusą ir minusą.

Elektromagnetinių virpesių poveikis lemia nuolatinį dipolių kitimą, jų išsidėstymą, atitinkantį elektromagnetinio lauko jėgos linijas. Dėl to kad laukas yra kintantis ir aukšto dažnio, molekulės periodiškai keičia kryptį. Molekulės keičia savo poziciją, susiduria su kitomis molekulėmis perduodant jiems energiją, dėl to išsiskiria didelis kiekis šilumos. Dėl šio proceso mikrobangų krosnelėje šildomas maistas tampa karštas. Jokių esminių pakitimų maisto struktūroje neįvyksta, todėl maistas, šildomas mikrobangų krosnelėje netampa kenksmingesnis. Jis gali sugesti, jei bus persistengta su šildymu. Tačiau tas pats įvyks ir šildant jį ant ugnies, tiesiog mikrobangos prasiskverbia giliai į vidų.

Mikrobangos nėra radioaktyvios. Radioaktyvus spinduliavimas, keliantis grėsmę žmogaus gyvybei, turi žymiai didesnį virpėjimo dažnį, nei bangos, veikiančios mikrobangų krosnelėje. Tam, kad nebūtų net mažiausios pavojaus tikimybės, mikrobangų krosnelėje įrengtos įvairios apsauginės konstrukcijos. Krosnelės gaminamos tokiu būdų, kad pro uždarytas dureles, mikrobangos neprasiskverbtų už jos ribų. Stiklas mikrobangų krosnelėje apsaugotas grotelėmis. Mikrobangos neprasiskverbia pro metalą, o atsispindi nuo jo, dėl to jos pasilieka kameros viduje, jei krosnelės durelės uždarytos. Automatinė krosnelių apsauga neleidžia sistemai veikti, kai durelės yra atidarytos. Krosnelių korpusas taip pat yra metalinis, kas suteikia papildomą apsaugą. Visos krosnelės yra tikrinamos, ar jos atitinka saugumo normas.

Taip pat skaitykite

Odontologijos klinika. Kaip pasirinkti?

Odontologai – vieni iš tų specialistų, kuriuos renkamės itin kruopščiai. Juk jie rūpinasi mūsų šypsena ...

Parašykite komentarą